Over ons

CONFERENCES & EVENTS

Bij de afdeling Conferences & Events zijn we verantwoordelijk voor alle bijeenkomsten en evenementen die in het Koninklijk Instituut voor de Tropen plaatsvinden. Van een exclusief gesprek tussen twee personen tot een spetterende feest voor 800 gasten – wij organiseren het hele verhaal. Dat doen we in nauwe samenwerking met het gehele Hospitality-team: de keuken, het service personeel en als u wilt blijven slapen ook met het Amsterdam Tropen Hotel. Zo zorgen we voor een tot in de puntjes georganiseerde meeting, van techniek tot hapjes en van bespreking tot overnachting.

KIT ROYAL TROPICAL INSTITUTE

Het begon met de zoektocht naar een plek om alle snuisterijen uit de koloniën onder te brengen, een locatie waar tegelijkertijd het nog winstgevender maken van de handel kon worden onderzocht. Uiteindelijk besloten de stichters een gloednieuw pand voor hun instituut te laten bouwen – een miljoenenproject dat behoorlijk wat stof deed opwaaien. Elf jaar later, in 1926, was het monumentale pand dat we nu kennen als het Koninklijk Instituut voor de Tropen een feit.

In de vorige eeuw lag de focus op de koloniën, tegenwoordig zet het onafhankelijke kennisinstituut KIT Royal Tropical Institute zich in voor het verbeteren van de gezondheidszorg en de sociaal-economische situatie in ontwikkelingslanden. De not-for-profit organisatie doet dat door middel van onderzoek, advies, trainingen en opleidingen voor internationale organisaties, bedrijven, NGO’s, overheden en studenten. Naast conferentie- en evenementenlocatie, huisvest ons gebouw KIT's kennisafdelingen en meer dan 50 andere organisaties die werkzaam zijn op het gebied van duurzaamheid. Samen zijn wij het SDG House.

Zie ook www.kit.nl

DE TROPEN CAFÉ & RESTAURANT

Een zonnig terras meteen aan het Oosterpark, een kaart vol internationaal lekkers en een interieur ontworpen door studio Piet Boon. De Tropen heeft alle ingrediënten die een Amsterdamse hotspot nodig heeft – en zelfs een beetje meer. Dit levendige café en restaurant is gevestigd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen en dat zorgt voor een altijd gezellig mix van buurtbewoners en internationale gasten. Ontbijt, lunch of borrel: deze parel van het oosten is van alle markten thuis. In de zomer wordt het zo mogelijk nog mooier, want dan gaat het heerlijke terras open en worden er barbecues, buitenborrels en dansfeestjes georganiseerd. Het is mogelijk het café (en het terras) af te huren voor uw eigen evenement.

Zie ook www.amsterdamdetropen.nl.

AMSTERDAM TROPEN HOTEL

Het Amsterdam Tropen Hotel, dat aan de overkant van onze tuin ligt, is nauw verbonden aan het KIT. In de jaren ‘60 deed het tien verdiepingen tellende gebouw dienst als logeerverblijf voor KIT-vrijwilligers en studenten, in de jaren ’70 kreeg het een upgrade naar hotel voor KIT-gasten en tegenwoordig opent het de deuren voor iedereen die comfortabel wil overnachten in Amsterdam-Oost. De link met het KIT is ook terug te vinden in de kunstvoorwerpen die in het hotel worden tentoongesteld, het multiculturele personeel en de gasten die vanuit alle hoeken van de wereld naar Amsterdam afreizen om hier te overnachten. Het Amsterdam Tropen Hotel is een comfortabele driester en biedt een geweldig uitzicht over de stad, het Koninklijk Instituut voor de Tropen en het Oosterpark.

Zie ook www.amsterdamtropenhotel.com.

HET TROPENMUSEUM

Wat ruim 150 jaar geleden begon met een liefdevolle verzameling op zolder is door de jaren heen uitgegroeid tot een museum met een indrukwekkende collectie bijzondere voorwerpen uit de hele wereld. Het Tropenmuseum is een bijzondere plek en onlosmakelijk verbonden met het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het is een museum over mensen, met naast de negen vaste tentoonstellingen ook regelmatig wisselende exposities. Verhalen over universele thema’s als rouwen, vieren, versieren, bidden en vechten worden verteld met objecten uit verschillende landen – van Azië tot Afrika en van Nieuw-Guinea tot Peru. Het Tropenmuseum legt zo de nadruk op de enorme culturele diversiteit van onze wereld, maar net zo goed op wat we allemaal gemeen hebben. Het is mogelijk een bezoek aan het museum te combineren met uw evenement.

Zie ook www.tropenmuseum.nl.

MISSIE & VISSIE

De missie van het KIT Royal Tropical Institute is het vergroten van de impact van organisaties, overheden en bedrijven die een bijdrage leveren aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In onze visie is dat de enige weg naar een mooie toekomst. Door middel van onderzoek, advies, trainingen en opleidingen wordt gewerkt aan het verbeteren van de maatschappelijke en sociaal-economische situatie in ontwikkelingslanden. Verder fungeert het KIT als global host vanuit onze eigen internationale kennishub in Amsterdam. De afdeling Hospitality is onderdeel van deze not-for-profit organisatie, wat betekent dat onze winst ten goede komt aan de duurzame, internationale projecten van het KIT.

DUURZAAM & VERANTWOORD

Bij ons is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid. Het KIT Royal Tropical Institute is een kennisinstituut dat zich inzet voor fair trade, maatschappelijk verantwoord ondernemen en betekenisvolle samenwerking, zowel in eigen land als wereldwijd.

Binnen de afdeling Hospitality delen we deze normen: we bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans, zorgen voor maximale recycling en werken in de keuken zoveel mogelijk met seizoensproducten om de duurzaamheid van de gerechten te waarborgen. Dat voeren wij ook door in onze catering en de partners waarmee we samenwerken. Zo serveren we bijvoorbeeld fairchain Moyee Coffee, Earth Water en bitterballen van Green Recycled Organics.

EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Botanicus Frederik van Eeden, vader van de beroemde schrijver, was dol op de wonderbaarlijke voorwerpen die Nederlanders meenamen uit de koloniën. Hij verzamelde ze op zolder en toen dat in 1871 echt niet meer paste vond zijn Koloniaal Museum onderdak in de Haarlemse villa Paviljoen Welgelegen. Door de verdere groei van de collectie en het daaraan gekoppelde onderzoek werd in 1910 het Koloniaal Instituut opgericht, een vereniging die meteen op zoek ging naar een grotere locatie.

Na een onsuccesvolle zoektocht besloten de stichters een gloednieuw pand voor hun instituut te laten bouwen, een proces dat elf jaar en zeven miljoen gulden kostte. Het gebouw is in neorenaissance stijl ontworpen door vader en zoon Van Nieukerken en rijkelijk versierd met symbolische elementen die verwijzen naar de koloniale geschiedenis. Handel, industrie, internationale betrekkingen en de oprichters zijn vereeuwigd in sculpturen, houtsneden en ijzeren smeedwerk. Koningin Wilhelmina verzorgde in 1926 de feestelijke opening.

BIJ ONS WERKEN

KIT Royal Tropical Institute is een plek met een bijzonder verhaal en grote ambities. Bij de afdeling Hospitality zijn we regelmatig op zoek naar enthousiaste en leergierige collega’s die willen werken in een internationale, innovatieve en duurzame omgeving. Van al onze medewerkers verwachten we een hoog serviceniveau, passie voor het vak en de drive om ieder evenement tot een succes te maken. Of het nu gaat om een congres met 600 gasten, een luxueuze trouwerij of een kleinschalige boardmeeting – bij ons is iedereen een VIP.

Klinkt dat als jou op het lijf geschreven? Neem dan contact met ons op.

KIT  |  All departments