Ebola uitbraak vraagt om investeren in gezondheidzorg wereldwijd

News

De ebola uitbraak maakt duidelijk hoe desastreus virale infectieziektes zijn. Niet alleen voor de directe slachtoffers. Virussen respecteren geen grenzen. En mensen reizen. Voor werk, voor vertier of op de vlucht. KIT alumnus Bart Waalewijn, tropenarts in Sierra Leone, is net noodgedwongen met vrouw en baby teruggekomen naar Nederland.

Realiteit in de Tropen

Bart Waalewijn: “het is raar om terug te zijn. Ik ging eind vorig jaar naar Sierra Leone voor CapaCare, een Noorse medische hulporganisatie. Tijdens mijn opleiding hier in Nederland ben ik voorbereid om als tropenarts creatief en flexibel te zijn. We hebben met veel verschillende gezondheidsproblemen te maken gehad en er moest dan ook regelmatig worden geïmproviseerd. En toen kwam de ebola epidemie. In ons ziekenhuis kregen we steeds meer verdachte patiënten. Met mijn collega Jurre van Kesteren heb ik in eerste instantie een ebola isolatieafdeling opgezet en zijn we ook intensief gaan samenwerken met lokale overheden en het districts health management team. Bij ons bleef het bij verdachte gevallen, maar ondertussen is één van mijn collega’s afgelopen week in een ander ziekenhuis overleden aan ebola. Beperkt beschikbaar equipement in combinatie met sociale onrust waren voor mijn organisatie de reden om mij terug te halen naar Nederland. En nu zit ik hier, tijdelijk bij familie in Hoofddorp. Maar zodra we terug mogen en kunnen, gaan we terug, er is nog zoveel te doen. De basale medische voorzieningen in Sierra Leone zijn totaal niet te vergelijken met onze complexe westerse gezondheidszorg. Ik heb me altijd al willen inzetten op plekken waar de medische zorg het hardst nodig is. Vanuit ons ziekenhuis in Masanga was ik niet alleen actief bij directe patiëntenzorg maar ook met de coördinatie van een chirurgisch trainingsprogramma. Geen overbodige luxe: “in dit West Afrikaans land met ruim zes miljoen inwoners zijn minder dan 10 chirurgen beschikbaar.”

Ebola in Nederland?

Hoe om te gaan met tropenziekten in Nederland? Ebola is een voorbeeld van een ziekte met niet alleen enorme impact en veel slachtoffers in ontwikkelingslanden, maar eentje die zich niets aantrekt van de landsgrenzen. De wereldwijde onrust over een mogelijke uitbraak van de epidemie geeft aan hoe klein de wereld is geworden. En hoe belangrijk het is dat we in Nederland beschikken over kennis en ervaring op het gebied van tropengeneeskunde en internationale aspecten van gezondheidszorg.

Onderwijs voor betere internationale gezondheidszorg

Die kennis is gelukkig aanwezig. KIT is expert in het opbouwen en verbeteren van gezondheidssystemen, in het bijzonder in lage en middeninkomenslanden en doet onderzoek naar de bestrijding en verbeteren van diagnostiek van tropische infectieziektes. Ook studeren jaarlijks tientallen artsen en verpleegkundigen uit ontwikkelingslanden aan het KIT. Daarnaast worden sinds jaar en dag Nederlandse artsen opgeleid die zich specialiseren in allerlei aspecten rondom tropengeneeskunde. Sinds dit jaar bestaat zelfs een specialistische opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT). Deze is in handen van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG) en wordt mede uitgevoerd door KIT.

Blijven investeren

Barend Gerretsen, arts, KIT Adviseur én opleidingsdirecteur namens de NVTG: “Ik geloof dat Nederland moet (blijven) investeren in kennis over tropische geneeskunde. De ontwikkelingen in de huidige maatschappij worden onder andere bepaald door de onomkeerbare trend van globalisering. Die trend werkt door in de gezondheidszorg. Grensoverschrijdende geneeskunde is nu eerder regel dan uitzondering, ook in Nederland. De kennis en ervaring die artsen zoals Bart Waalewijn tijdens de NVTG opleiding en daarna tijdens hun werkzaamheden in ontwikkelingslanden opdoen is daarom van levensbelang. Deze artsen leveren vaak een aantal jaar onder moeilijke omstandigheden een bijdrage aan de gezondheid van mensen in landen waar gezondheidszorg nog sterk in ontwikkeling is. Vervolgens komen ze terug als ervaringsdeskundige, met kennis van en ervaringen met tropische ziekten, importziekten, armoedegerelateerde ziekten en epidemieën, afwijkende culturele achtergronden met betrekking tot ziekte en gezondheid. Die kennis is onmisbaar. Juist in een internationaal opererend land als Nederland. Hoewel de NVTG-opleiding wel officieel erkend is door de KNMG, is er nog geen besluit genomen over toekomstige financiering vanuit de overheid. We hopen ook als KIT daarom dat de Nederlandse overheid komend jaar de toekomst van de NVTG-opleiding zal veiligstellen.”

Meer informatie over het werk van Bart in Sierra Leone of de opleiding voor Internationale Gezondheidszorg & Tropische Geneeskunde: