Cultuurverschillen tussen zorgverlener en patiënt zorgen voor grote problemen, blijkt uit een artikel van BNR. Zo zorgt het voor verkeerd medicijngebruik, meer complicaties en meer babysterfte. Terwijl dat voor een groot deel te voorkomen is door meer begrip voor elkaars cultuur. “Door inzicht en respect te hebben in iemands anders cultuur, kom je ver,” zegt Fadua el Bouzzazaoui, oprichter van Stichting Voorlichters Gezondheid, tegen BNR.

Cultuursensitieve vaardigheden leren
Als arts of praktijkondersteuner krijgt u waarschijnlijk dagelijks te maken met patiënten uit een andere cultuur. En wanneer de culturele achtergrond van de zorgverlener en patiënt verschilt, is er grote kans op misverstanden en minder effectieve communicatie.

Meer redenen nodig waarom de nascholing belangrijk is leest u hier

Paracetamol-land
Daarbij komt dat 70% van de expats geen vertrouwen heeft in de Nederlandse huisarts. Expats zijn vaak heel andere zorg gewend in het land waar ze vandaan komen. Nooit lopen ze zonder recept naar buiten, terwijl ze hier te horen krijgen dat ze het beste uit kunnen zieken. Niet voor niets wordt Nederland daarom ook wel paracetamol-land genoemd.

Nascholing interculturele vaardigheden
Maar hoe gaat u daar mee om als medewerker in de eerstelijnszorg? Graag verwelkomen wij u op onze nascholing op 22 September. In deze nascholing leert u omgaan met cultuur en cultuurverschillen, hoe u een vertrouwensrelatie kunt opbouwen en een introductie van buitenlandse zorgsystemen. We vertellen u graag meer over de cursus op deze pagina. Bij vragen kunt u ons altijd bellen of mailen.