KIT Royal Tropical Institute Hosts 126e Havendiner

News

PERSBERICHT

 

KIT ROYAL TROPICAL INSTITUTE HOSTS 126e HAVENDINER

AAN TAFEL MET DE MENSEN ACHTER DE STATISTIEKEN

 

Amsterdam, 12 juli 2018 – Eind 2017 waren er wereldwijd zo’n 68 miljoen mensen op de vlucht[1]. Het grootste aantal ooit. Toch blijft het concept ‘vluchteling’ voor veel mensen abstract. Om dat te veranderen, organiseert Stichting Havenstraat in samenwerking met het COA sinds 2015 elke maandag een Havendiner waarbij Nederlanders en nieuwkomers kennismaken. Op maandag 16 juli vindt de 126e editie plaats bij het KIT Royal Tropical Institute en gaan 80 nieuwkomers uit verschillende landen aan tafel met 20 genodigden van het KIT. Een mooie gelegenheid om de mensen in plaats van de statistieken te leren kennen en te genieten van een inspirerende avond vol nieuwe inzichten. De tafels worden gedekt in De Tropen café en restaurant en het menu is geïnspireerd op gerechten uit landen van herkomst.

 

Aan tafel

Elke twee seconden wordt een man, vrouw of kind met geweld uit het zijn of haar eigen huis verdreven. Het aantal mensen dat op de vlucht is voor oorlog, geweld en vervolging was nog nooit zo groot. Eenmaal aangekomen in een veilig land, begint het grote wachten. Op nieuws van de achterblijvers, op een verblijfsvergunning, op een eigen woning. In het asielzoekerscentrum aan de Willinklaan in Amsterdam-west wonen momenteel ongeveer 500 vluchtelingen, waaronder de 80 aanwezigen bij het Havendiner. De nieuwkomers gaan aan tafel met de 20 relaties van het KIT voor een spraakmakend diner in De Tropen café en restaurant. Bij mooi worden de tafels gedekt op het buitenterras meteen aan het Oosterpark. Havendiners worden vaak spontaan gevolg door Syrische, Iraakse, Iranese, Koerdische en Eritrese dans.

 

Eyeopener voor inwoners

Voorafgaand aan het diner verzorgt KIT Intercultural Professionals een sessie over het begeleiden van nieuwkomers, waarbij verschillende aspecten van het werken met collega’s met een nieuwkomer-achtergrond aan bod komen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden gemeenschappelijke doelen en achtergronden, interculturele verschillen, uitdagingen en (on)mogelijkheden op de werkvloer besproken. Een mooie inleiding tot en gesprekstof voor het aansluitende diner met mensen die er zelf over mee kunnen praten. Wat Intercultural Professionals betreft is interculturele bewustwording essentieel voor duurzame interculturele relaties en door samen te eten leer je elkaar en elkaars cultuur op een ontspannen manier kennen. Een welkom voor nieuwkomers en een eyeopener voor inwoners.

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie

Voor meer informatie, vragen en/of hoge resolutie beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

 

Fair Focus Communicatie                                          KIT Royal Tropical Institute

Annelies Putman Cramer                                           Marliek Weldring

020- 26 10 727/ 06-53215475                                      020-  692 51 11

annelies@fairfocuscommunicatie.nl                        m.weldring@kit.nl

 

[1] Bron: UNHCR – Global trends forced displacement in 2017