Skip to content

Bericht uit Juba, Zuid-Soedan: Het A3 Zaadproject

Door Lisa de Graaf

Sinds 2021 werkt het KIT samen met IFDC aan het project A3-SEED, Accelerating Agriculture and Agribusiness, in Zuid-Soedan. Nicola Francesconi, Sandra Quintero en ik reisden onlangs naar Juba als onderdeel van het project.

De Zuid-Sudanese zaadsector commercialiseren

Sinds Zuid-Soedan in 2011 een soevereine staat werd, wordt de zaadsector van het land gedomineerd door hulp, vaak geleverd door VN-organisaties of NGO’s. In een recent KIT-onderzoek hebben we ontdekt dat het grootste deel van de geleverde hulp vaak vanuit het buitenland wordt geïmporteerd en niet altijd kwaliteitszaden bevat en weinig bijdraagt aan de verbetering van de economie van het land of de zaadproductie.

Het doel van het A3-SEED-project is om de zaadsector van het land te commercialiseren en de afhankelijkheid van zaadhulp van het land te verminderen. KIT werkt samen met zaadbedrijven, zaad-opkwekers, agro-dealers en dorpshandelaars om een volledige waardeketen voor zaden te ontwikkelen en tegelijkertijd bedrijven en banen te creëren.

Het project streeft er uiteindelijk naar om 100.000 boerenhuishoudens te bereiken in vier stabiele hubs – Bor, Rumbek, Tori en Yambio – evenals in de buitenwijken van Juba. Bovendien is inclusie een belangrijk onderdeel van de uitvoering van het project. We streven ernaar ondernemerschap onder vrouwen en jongeren te bevorderen en ten minste 400 potentiële zaadondernemers te bereiken.

Ontwikkelingen in de afgelopen drie jaar

Mijn collega’s en ik brachten samen met vertegenwoordigers van IFDC een bezoek aan het land om de resultaten van het project in 2023 te evalueren.

Op het gebied van de productie van kwaliteitszaad heeft het project een klein testlaboratorium opgezet, velddagen georganiseerd en educatief radioprogramma gemaakt. Daarnaast zijn ongeveer 8.000 boeren getraind in goede landbouwpraktijken. We geloven dat deze kennis informeel zal worden verspreid om meer boeren te bereiken.

Door het programma is de toegang van boeren tot zaden en agro-handelaren verbeterd met de steun van agro-handelaren en een zaaddistributienetwerk. Er is ook een betere ondersteuning voor boeren, zoals gezamelijke opslag mogelijkheden, tractordiensten en verwerkingsmachines.


We hebben vastgesteld dat de zaadbedrijven belangrijke inspanningen hebben geleverd om ervoor te zorgen dat zowel vrouwen als jongeren profiteren, dit geldt voor hun personeel en voor de boeren waarmee ze werken. Maar er moet meer worden gedaan. Daarom zal het Inclusieteam nauw blijven samenwerken met hen om al hun inspanningen te ondersteunen en verdere inclusieve initiatieven te bevorderen, bijvoorbeeld via het Inclusieve Economische Empowerment programma, gericht op vrouwelijke en jeugdige opkwekers en potentiële zaadondernemers.

Blijvende impact creëren

We faciliteerden een stakeholderdiscussie met zaadbedrijven en planden vooruit voor 2024. In de stakeholderdiscussie met lokale zaadbedrijven werden een paar uitdagingen herhaald, zoals de wens om de samenwerking met zaadhulpinstellingen voor hun distributiebehoeften te verbeteren en de behoefte aan een robuust beleidskader rond de zaadmarkt. Nu zijn zaadbedrijven naar verluidt goed verbonden met institutionele kopers (bijv. NGO’s), maar slechts een klein deel wordt gekocht van lokale boeren of agrodealers.

In het laatste jaar van deze cyclus van A3-SEED zal het project zich richten op de duurzaamheid van de resultaten om een blijvende impact te creëren lang nadat het project is afgelopen en om het inclusie te waarborgen. We willen ook meer educatieve beurzen organiseren om verschillende belanghebbenden in de zaadsector met elkaar in contact te brengen, de kennis van boeren over goed boerderijbeheer te vergroten en het vermogen van het land om zaadvariëteiten te produceren en te testen te verbeteren.

Deel deze pagina

Meer nieuws

 • Fondsenwerver giften en nalatenschappen

  • Vacatures

  Wil jij impact maken die echt telt? Bij KIT hebben we een passie voor het transformeren van gezondheidszorg over de hele wereld. Onze opleidingen, waaronder de prestigieuze Master in Public Health & Health Equity, trekken jaarlijks gezondheidswerkers van over de hele wereld naar Amsterdam. Maar met het wegvallen van het Nuffic OKP-programma hebben we jouw […]

  Published on:
 • Senior Medewerker Finance & Control

  • Vacatures

  Als medewerker Finance & Control (32-40 uur) speel je een cruciale rol in het efficiënt draaiende houden van onze financiële processen. We geven niet alleen om je ervaring, maar vooral om je bereidheid om te groeien. Met een informele werksfeer, flexibele werktijden en volop ruimte voor persoonlijke en professionele groei, krijg je de kans om […]

  Published on:
 • Bericht uit Colombia: KIT Institute’s hub

  • Institute
  • Bericht uit

  Door Sandra Quintero, Teamleider van KIT Institute’s Colombia Hub In 2023, KIT Institute’s Gender team lanceerde, in samenwerking met de Global Health en Sustainable Economic Development teams, een nieuwe hub in Colombia. De tijd is rijp voor een dergelijke ontwikkeling; de Colombiaanse regering voert een actief inclusief beleid en wil van Colombia een leider maken […]

  Published on: