Tentoonstelling ‘May we Evolve’ in KIT-gebouw
Deze week opent de tijdelijke tentoonstelling ‘May we Evolve’ van de Amsterdamse kunstenares Natasha Hagenbeek in het KIT-gebouw aan de Mauritskade in Amsterdam.
Het koloniale verleden van KIT en dat van haar eigen familie inspireerden de kunstenares om onze veranderende visie op de natuur in beeld te brengen: van een onuitputtelijke voorraad ‘hulpbronnen’, ondergeschikt aan menselijke exploitatie, naar de ‘commons’: een collectief erfgoed dat eerlijk en duurzaam gezamenlijk beheerd moet worden.
Koloniale verleden
Als voormalig Koloniaal Instituut maar met een hedendaagse missie voor een duurzame, inclusieve samenleving, is KIT een tastbaar voorbeeld van die veranderende opvatting. “Het KIT-gebouw is een iconische plek die bij uitstek geschikt is om in gesprek te gaan over zowel het beladen koloniale verleden als over de dekolonisatiebewegingen die momenteel in onze samenleving plaatsvinden” zegt Natasha Hagenbeek in een toelichting over de locatie van de tentoonstelling.
“Het KIT voelt zich verantwoordelijk om onrecht in het heden én het verleden aan te kaarten. Deze tentoonstelling, die kritisch reflecteert op ons eigen koloniale verleden, is daarvan ook een onderdeel” zegt KIT’s Hoofd Communicatie Maarten van den Berg.
Voor de samenstelling van de tentoonstelling heeft Natascha honderden archieven geraadpleegd en historisch beeldmateriaal verzameld in Nederland in Indonesië. Daarnaast verbleef ze bij Indonesische commons-gemeenschappen, zoals de inheemse Kasepuhan en het hedendaagse kunstenaarscollectief Jatiwangi Art Factory.
De tentoonstelling is vanaf vrijdag 25 oktober tot het einde van het jaar te zien voor het publiek in de ontvangsthal van KIT (ingang Mauritskade 64) en het Houtkabinet. In deze ruimte is de installatie ‘Schaduwkabinet’ te zien, speciaal gemaakt voor de gelegenheid door kunstenaars Doina Kraal en Roger Cremers.
Over Natasha Hagenbeek
Natascha Hagenbeek ontwikkelt projecten en tentoonstellingen rondom maatschappelijke vraagstukken. Zij is oprichter van het sociaal-ecologisch kunstproject ‘I can change the world with my two hands’, bedenker van de Commons Vlag en samensteller van de Commons Catalogus. Zij zet zich actief in voor het stadstuinproject ‘Van afval tot Oogst’ waarin de tuin van KIT aan het Oosterpark een van de locaties is. Natasha is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, Postacademie Jan van Eyck, en volgt momenteel het op Indonesische commons-praktijken gebaseerde Lumbung programma aan het Sandberg Instituut.